Μήνυμα Νίκου Ζώρζου για την 60η εθελοντική αιμοδοσία στη Σαντορίνη.

Aπό εκδήλωση της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης κατά την απονομή επαίνων στους αιμοδότες από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Πρόεδρος του τότε Δημοτικού Συμβουλίου ο Νίκος Ζώρζος επί δημαρχίας Αρτέμη Μητροπία , παραλαμβάνει τον έπαινό του ως αιμοδότης.

Aπό εκδήλωση της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης κατά την απονομή επαίνων στους αιμοδότες από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Πρόεδρος του τότε Δημοτικού Συμβουλίου ο Νίκος Ζώρζος επί δημαρχίας Αρτέμη Μητροπία , παραλαμβάνει τον έπαινό του ως αιμοδότης.

 

 

Μια σκέψη πριν πολλά χρόνια, στην κουβέντα κάποιων Σαντορινιών, για την δυνατότητα οργάνωσης «αιμοδοσίας» στη Σαντορίνη, οδήγησε στη δημιουργία Τράπεζας Αίματος, που σιγά σιγά όλο και περισσότεροι αιμοδότες άρχισαν να πλαισιώνουν την προσπάθεια.

Έτσι, χωρίς τυμπανοκρουσίες, ο αριθμός των ανώνυμων αιμοδοτών που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία των αρχικών εμπνευστών, μεγάλωνε με τον χρόνο, για να κτιστεί πλέον ένας «θεσμός», που κάνει τον τόπο μας να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του εθελοντισμού.

Είναι μια πρωτιά που μας κάνει πραγματικά υπερήφανους, αφού δείχνει ότι οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή του τόπου  που έφερε η οικονομική ανάπτυξη δεν  εξασθένησαν την αίσθηση των Σαντορινιών ότι η αιμοδοσία  είναι μια πράξη πρόνοιας, μια πράξη αλληλεγγύης και εκδήλωση της προσωπικής μας κοινωνικής ευθύνης.

Σε μια περίοδο που εξακολουθεί να προβάλλεται ως στόχος του ατομικού βίου η εξασφάλιση των προσωπικών αναγκών και επιθυμιών, με έμφαση στην υλική τους διάσταση, ακόμα και μετά το γενναίο χαστούκι του κορωνοϊού που έθεσε σε δοκιμασία τις βεβαιότητές μας για τον έλεγχο κάθε δράσης στον πλανήτη, η συμμετοχή στην αιμοδοσία, έρχεται να υπενθυμίσει ότι στη ζωή δεν είμαστε μόνοι στη δυσκολία μας όταν  λειτουργούμε σαν κοινωνία.

Η πρωτιά της Σαντορίνης, είναι μια πρωτιά με διαχρονική αξία, αφού χαρίζει την ελπίδα και σώζει ζωές και  μια παρακαταθήκη και σπουδαία κληρονομιά για τις νεότερες γενιές που δίνει νόημα στην ζωή τους αφού αφορά την διατήρησή της.

Ο ανώνυμος αιμοδότης σήμερα, που χαρίζει την ελπίδα για ζωή χωρίς να ζητά αντάλλαγμα, έχει και ο ίδιος την ελπίδα ότι αν βρεθεί ο ίδιος ή η ίδια στην ανάγκη κάποιος άλλος συνάνθρωπος θα έχει φροντίσει για αυτήν.

Η αιμοδοσία, πράξη ανιδιοτελούς προσφοράς, δεν είναι απλώς μια πράξη ευγένειας  αλλά επιβεβαίωση ότι είναι στη φύση μας η ανάγκη της κοινωνικής ζωής,  αφού είναι αναγκαία συνθήκη της ζωής η συμπόρευσή μας με τους άλλους, πέρα από οποιεσδήποτε διαφορές, που όμως οφείλουμε να καταλύονται μπροστά  στην αναγνώριση του θαυμαστού γεγονότος της μοναδικότητας της ύπαρξης του κάθε ανθρώπου. Αξία έχει πρώτα απ’ όλα η κάθε ζωή και η προστασία της, με τις οποίες   είναι συνυφασμένη και η αιμοδοσία.

Επιμένουμε, συνεχίζουμε και γινόμαστε όλο και περισσότεροι, γιατί αυτή η πρωτιά αξίζει περισσότερο από κάθε άλλη, χρειάζεται πάντα και  τιμά τον καθένα μας και όλους μαζί.

Νίκος Ζώρζος